Belgianpaimenkoirien PRA-tutkimus

8.10.2023

Koirilla esiintyy monia perinnöllisiä silmäsairauksia, joista progressiivinen retinan atrofia eli PRA on yksi yleisimmistä. PRA aiheuttaa nimensä mukaisesti koirien etenevää verkkokalvon eli silmän takaosassa sijaitsevan valoa-aistivan rakenteen rappeutumista. PRA ilmenee yleensä aluksi hämäränäön heikkenemisenä ja voi myöhemmin johtaa koiran sokeutumiseen täysin.

Sairauteen ei ole parantavaa hoitoa, mutta sen esiintymiseen rodussa voidaan vaikuttaa jalostusvalinnolla, joita voidaan ohjata esimerkiksi geenitestien avulla. PRA:ta esiintyy usealla rodulla, ja osaan on jo löydetty sairautta aiheuttava geenivirhe, mutta monessa tapauksessa syy on kuitenkin edelleen tuntematon.

Myös belgianpaimenkoirilla esiintyy PRA:ta ja Hannes Lohen koirien geenitutkimusryhmän biopankkiin Helsingin yliopistolla on kerätty jo näytteitä PRA-sairaista belgianpaimenkoirista laekenois-, tervueren- ja malinois-muunnoksissa. Tällä hetkellä belgianpaimenkoirien PRA-projekteissa on meneillään näytteiden keräys, ja mitä enemmän näytteitä saadaan kerättyä, sitä nopeammin varsinaiset geneettiset analyysit voidaan aloittaa.

Tutkimukseen kerätään näytteitä koirista, joilla on todettu tai epäilty PRA:ta sekä niiden lähisukulaisista (isovanhemmat, vanhemmat, sisarukset, mahdolliset jälkeläiset). Tutkimukseen tarvitaan verrokeiksi myös koiria, jotka on silmätutkittu terveiksi vähintään 7-vuotiaina.

Näytteitä otetaan vastaan kaikista rotumuunnoksista. Tutkimukseen voi osallistua lähettämällä tutkimusryhmälle verinäytteen EDTA-putkessa sekä kopion virallisesta silmätutkimuslausunnosta ja muista eläinlääkärintodistuksista. Verinäytteen voi ottaa eläinlääkärin tai eläintenhoitajan vastaanotolla tai erikseen järjestetyssä joukkonäytteenotossa.

Tarkemmat ohjeet näytteenottoon ja osallistumiseen löytyvät nettisivuiltamme.

Kiitos jo etukäteen aktiivisuudestanne! Tarvittaessa lisätietoja antaa projektin tutkija FM Sara Mikkonen (sara.mikkonen@helsinki.fi) tai ELT Maria Kaukonen (maria.kaukonen@helsinki.fi).