Suomen Belgianpaimenkoirayhdistyksen tiedote 15.2.2023

15.2.2023

Belgianpaimenkoirayhdistyksen koulutuksissa ja yhteistyötahojen järjestämissä kilpailuissa tai kokeissa tulee noudattaa eettisiä koulutusmenetelmiä ja yhdistys korostaa, että epäeettisiä menetelmiä tai välineitä ei hyväksytä.

Yhdistyksen jäsenten tulee noudattaa eläinsuojelulakia, jonka kohdan 3 § mukaan eläimiä on kohdeltava hyvin, eikä niille saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä. Lisäksi tarpeettoman kivun tuottaminen eläimille ja kovakourainen käsittely on kielletty.

Toimenpiteet eettisen koulutuksen edistämiseksi

yhdistyksen johtokunta on osallistunut palveluskoiraliiton järjestämiin eettisen koirankoulutuksen kursseille ja edellyttää toimikuntien puheenjohtajia käymään saman koulutuksen 31.7.2023 mennessä.

Palveluskoiraliiton ohje eettisen koiran koulutukseen löytyy täältä.

Yhdistyksen johtokunta on myös uudistanut rotumestaruuskilpailujen ulkoistamissopimusta, jonne on lisätty velvollisuus noudattaa eettisiä ohjeita ja sääntöjä.

Lisäksi edustusjoukkuevalinnoissa on otettu huomioon Suomen Kennelliiton mahdollisesti asettamia sanktioita suojelukoirakohuun liittyen.

Belgianpaimenkoirayhdistykselle ei ole tullut selvityspyyntöä viranomaistaholta tapauksiin liittyen, eikä sillä ole tiedossa asianosaisia belgianpaimenkoiraharrastajia.

Tapahtumien selvittäminen ja asianosaisten henkilöiden varmentaminen kuuluu viranomaisille.

Yhdistyksen johtokunta seuraa suojelukoirakohuun liittyviä oikeudenkäyntejä sekä tutkinnan edistymistä.